Onze praktijk – Tandartspraktijk Bolhuis, Holten & Selier – Amsterdam

Onze praktijk

Historie en toekomst

Tandheelkunde praktijk Bolhuis is gestart in november 1986 toen de tandartspraktijk van mevrouw Harmina Wientjes werd overgenomen. In november 1987 is de praktijk verhuisd van de Wildenborch naar de Marquette en daar heeft de praktijk zich heel gestaag uitgebreid. Allereerst kwam er een aantal meewerkende collega  tandartsen die tijdelijk aan de praktijk verbonden waren , maar daarnaast kregen ook de mondhygiënistes, die zo belangrijk zijn voor het preventieve traject in de tandheelkunde, een vaste plek in de praktijk. In 1991 werd de privé praktijk van Prof. Guus Flögel, hij was ook decaan van de Tandheelkunde Faculteit in Utrecht, daar aan toegevoegd.

Vanaf 1997 was tandarts Peter Bolhuis ook als universitair  onderzoeksdocent  verbonden aan de afdeling Dental Materials Sciences van het ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), hetgeen in 2004 leidde  tot promotie met het proefschrift met de titel “An in vitro evaluation of core build-up restorations on endodontically treated premolars”. Het proefschrift handelt over de wijze waarop gebitselementen , die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan, het beste opgebouwd en gerestaureerd kunnen worden. Als student raakte Maartje Holten betrokken bij het  promotieonderzoek  en schreef over dit onderwerp haar afstudeerscriptie. Na een jaar in verschillende praktijken te hebben waargenomen, raakte ook zij verbonden aan de praktijk op de Marquette  en maakt inmiddels sinds 2002 deel uit van de tandheelkunde maatschap Bolhuis & Holten & Selier. Tandarts Holten heeft zich met behulp van post academisch onderwijs bekwaamd en toegelegd op esthetische tandheelkunde en heeft veel affiniteit met kindertandheelkunde. Sinds  2017 is Eva Selier aan het tandartsen team toegevoegd, zij heeft haar opleiding gehad op de tandheelkunde faculteit van de RUG in Groningen, heeft zich specifiek bekwaamd in wortelkanaalbehandelingen en in in opleiding voor gedifferentieerd angst en gehandicapten tandarts bij SBT (Stichting Bijzondere Tandheelkunde), gevestigd binnen het ACTA.

Na de promotie blijft tandarts Bolhuis, eerst als  universitair docent en later als gastdocent verbonden aan het ACTA en wordt hij door tandarts/implantoloog  collega Herman Hosman, voormalig universitair docent en hoofd van de afdeling implantologie, opgeleid tot tandarts/implantoloog. In juni 2008 wordt de opleiding afgerond en volgt  officiële erkenning en registratie als tandarts/implantoloog  door het NVOI (Nederlandse Vereniging Orale Implantologie). Tandarts Bolhuis treedt daarna tevens toe tot de maatschap Implantologie Amsterdam en was tot 1 maart 2013 een dag per week werkzaam in de praktijk op de Stadionweg. Daarna is ook het chirurgische deel van alle implantologische behandelingen volledig binnen de praktijksetting op de Marquette plaats gaan vinden. Sinds september 2020 is hij parttime ook werkzaam als tandarts implantoloog bij Fresh tandartsen op de Zijlweg in Haarlem. Naast de klinische werkzaamheden geeft tandarts Bolhuis ook lezingen in het kader van postacademisch tandheelkundig onderwijs en is medeauteur van het leerboek Endodontologie, waarvan eind 2022 een nieuwe versie verschijnt.

Praktijkovernames

In de eerste maanden van 2012 vond er in de praktijk Bolhuis & Holten een grote verbouwing plaats en nam collega Tiddo Folmer, tandarts parodontoloog/implantoloog in Amsterdam en ook al meer dan 40 jaar verbonden aan de afdeling Parodontologie van het ACTA, zijn intrek in onze praktijk. In juni 2014 is hij uiteindelijk met pensioen gegaan. Het is voor onze praktijk een mooie uitdaging de goede zorg die Tiddo Folmer gedurende 30 jaar aan zijn patiënten heeft geleverd, te continueren.  Dat zelfde geldt voor de patiënten van collega tandarts Jaap Lankhof, die zijn praktijk in 2015 bij de onze heeft gevoegd en na 1 jaar bij ons te hebben gewerkt per 1 januari 2016 met pensioen is gegaan.

Medewerkers

Ons team van medewerkers kenmerkt zich ons inziens niet alleen door diversiteit, maar ook door betrokkenheid. Tandheelkunde is een ambachtelijk vak, waarbij de leek wellicht weleens denkt dat het gaat om het dichten van een gat, maar feitelijk gaat het om processen waarbij talloze kleine stapjes en een juiste keuze van materialen een bijdrage leveren aan de uiteindelijke kwaliteit. Immers, binnen de tandheelkunde worden talloze materialen gebruikt, allemaal met hun eigen specifieke toepassingsgebied en  onze medewerkers realiseren zich dat. Middels nascholing, maar vooral ook door onszelf continu te toetsen en daadwerkelijk te weten waarom en hoe we moeten handelen om de processen goed te laten verlopen, wordt getracht een optimaal behandelresultaat te realiseren. Wij werken ook met getalenteerde buitenlandse medewerkers, die de Nederlandse taal misschien niet tot in de puntjes beheersen, maar dat doet niets af aan hun “know how” en hun  “commitment” met het vak tandheelkunde en natuurlijk de patiënt. Mocht u dat anders ervaren, dan staan wij altijd open voor eventuele aanwijzingen voor verbeteringen onder het credo “twee weten meer dan één”.  Als u meer wilt weten over de functie van onze medewerkers kijk dan even bij “het team”.

Behandelstrategie

De afgelopen 35 jaar is er heel veel veranderd in de tandheelkunde. Drie ontwikkelingen springen daarbij vooral in het oog. Allereerst het feit dat de Amerikaan Michael Buonocore, chemicus van oorsprong, een methode heeft ontwikkeld waardoor wij tandheelkundige restauratiematerialen mechanisch en chemisch kunnen hechten aan tandweefsel. Dit heeft geleid tot de adhesieve tandheelkunde , waardoor wij nu in staat zijn  te restaureren met veel meer behoud van tandweefsel. Bijkomend voordeel is dat betreffende materialen veelal tandkleurig zijn, waardoor de restauraties esthetisch veel fraaier zijn dan de vroeger  veelvuldig vervaardigde amalgaam vullingen. De tweede ontwikkeling betreft de opkomst van tandheelkundige implantaten,  geïntroduceerd door de Zweedse orthopedisch chirurg  Per-Ingvar Brånemark , die ontdekte dat een titanium schroef middels osseointegratie kan worden verankerd in bot. Beide fenomenen hebben  een belangrijke plaats ingenomen in de huidige tandheelkunde en spelen een grote rol bij de bepaling van behandelmethode en indicatiestelling. Een goede keuze van het type implantaatsysteem speelt bij dit alles ook een rol van betekenis. Indien u in aanmerking komt voor een implantaat behandeling zullen wij u hier uiteraard verder over informeren. Tenslotte is ook de introductie van de tandheelkundige behandelmicroscoop noemenswaardig. Hierdoor zijn wij nu in staat wortelkanaalbehandelingen uit te voeren onder sterke vergroting en met een goede belichting binnen in het gebitselement. Daardoor kunnen wij  het wortelkanaalstelsel beter reinigen en vullen, waardoor er betere resultaten behaald worden dan vroeger. De behandelingen kosten echter veel tijd en de gebruikte instrumenten, apparatuur en materialen zijn kostbaar.

Hoe fraai en mooi oplossingen met deze nieuwe benaderingen ook zijn, het belangrijkste is dat zowel tandarts als patiënt zich realiseren dat wij de natuur niet kunnen verbeteren. Dat betekent dat gave gebitselementen altijd de gouden standaard zijn. De preventieve tandheelkunde, die bij ons  in de praktijk meestal door onze mondhygiënistes  wordt uitgeoefend door het geven van mondhygiëne/voeding instructies en het doen van mondhygiëne behandelingen , dragen wij dan ook zeer hoog in het vaandel. Zelfs enige mate van overbehandeling in deze is hier ons inziens acceptabel omdat bij een adequate mondhygiëne  de kans op cariës en tandvleesaandoeningen significant afneemt en ook de levensduur van tandheelkundige restauraties wordt verlengd. Het grootste deel van onze patiënten bezoekt tweemaal per jaar de mondhygiëniste, een klein deel eenmaal per jaar. Getracht wordt het organisatorisch zo te regelen dat het mondhygiënistenbezoek eenmaal per jaar gecombineerd wordt met de tandartscontrole.

Daarnaast zijn er patiënten die drie of vier jaarlijks de mondhygiëniste bezoeken. Dit betreft patiënten met een hoog cariësrisico maar vooral ook patiënten die gevoelig zijn voor parodontitis, een ziekteproces dat ervoor zorgt dat de verankering van het gebitselement in het bot verloren gaat. Juist bij deze laatste groep is wetenschappelijk aangetoond dat een drie en soms vier maandelijkse professionele reiniging van het tandworteloppervlak en regelmatige instructies om een zeer hoog mondhygiëne niveau te realiseren het afbraakproces een halt toe kunnen roepen. Om dit alles zorgvuldig in het oog te houden, worden ook jaarlijks tandvleesmetingen verricht en vastgelegd in een pocketstatus, dit in het kader meten is weten.

Een laatste aspect dat een bijdrage aan kan leveren aan een goede mondgezondheid is de stand en positie van de gebitselementen. Orthodontie kan soms wenselijk zijn in deze, te einde reinigbaarheid, functionaliteit ofwel  esthetiek te verbeteren. Een klein deel van de orthodontie behandelingen wordt in onze eigen praktijk uitgevoerd en een groot deel wordt verwezen naar gedegen orthodontiepraktijken zoals de Verwijspraktijk in Amsterdam Buitenveldert, Orthodontie Amsterdam Zuid en Bokhout en Prahl in het centrum van Amsterdam.

Indien er toch een behandelindicatie is voor een nieuwe restauratie  of de vervanging van een oude restauratie, is het ons inziens van belang zorgvuldig af te wegen welk type restauratie of soort restauratiemateriaal het meest geschikt is. Hierbij spelen zaken als esthetische wensen , mondmilieu (speeksel en voeding), kauwkrachten, parafuncties (bv. tandenknarsen) en ook leeftijd een belangrijke rol . Ons voornaamste uitgangspunt  is daarbij om te proberen zoveel mogelijk van het oorspronkelijke tandweefsel te behouden, simpelweg omdat wij uit de tandheelkunde literatuur weten dat het behoud van  tandweefsel een belangrijke factor is voor de overleving van een gebitselement op lange termijn. In die gevallen waarbij er duidelijk zo’n afweging gemaakt moet worden, zullen wij proberen u zo goed mogelijk inzicht te geven in de voors en tegens van bepaalde oplossingen, zodat ook voor u duidelijk is hoe en waarom wij tot een bepaald advies dan wel  keuze komen.  Met de huidige tandheelkundige restauratiematerialen is het, vaker dan in het verleden, ook bij grotere caviteiten mogelijk om directe restauraties van composiet te vervaardigen, zonder daarbij de hulp te hoeven inroepen van een tandtechnicus. Dat heeft als voordeel dat  techniekkosten worden beperkt, dat er meestal meer van het tandweefsel kan worden gespaard en dat het werk in 1 zitting kan worden afgerond. Wel is het zo, dat om een goede vormgeving,  afsluiting en esthetiek te realiseren, de vervaardiging van dit soort restauraties soms tijdrovend kan zijn.

Echter, niet alle gevallen kunnen wij alles oplossen met directe restauraties en doen wij een beroep op een team van goede technici, waarbij een ieder zijn specialiteit heeft. Nederlandse laboratoria als Vreken, van Beers, Precidental, Pameijer en van Baarle Dental Studio, Pameijer en Bosboom staan ons hierin al jaren terzijde en doen telkens weer hun uiterste best om het optimale resultaat te behalen.

Wat betreft de keuze van gebruikte materialen, direct of indirect, baseren wij ons op wetenschappelijke literatuur variërend van laboratorium studies, klinische studies tot aan systematische reviews,  maar ook klinische expertise speelt een zeer belangrijke rol.  In dit kader doen wij absoluut geen concessies ten aanzien van de kwaliteit. Voor het gebruik van metaallegeringen betekent dit dat voor dit doeleinde alleen een helaas zeer kostbare hoog edele variant wordt gekozen. Op grond van nieuwe studies kiezen wij bij indirecte restauraties (kroon- en brugwerk) steeds vaker voor puur keramische materialen zoals E-max( lithiumdesilicaat) en Zirkoniumdioxide vanwege kosten beheersing maar ook om esthetische redenen. Bij elke casus opnieuw echter, zal zorgvuldige een afweging worden gemaakt welk materiaal de beste keuze lijkt te zijn.

Tarieven

De tarieven worden jaarlijks door de NZa vastgesteld. Wettelijk zijn wij verplicht u middels een begroting in te lichten over de behandelkosten indien deze de € 250 overschrijden. Aangezien dat ook mondeling is toegestaan, zullen wij proberen dat in die gevallen ook consequent te doen en daar een notitie van te maken in uw behandelkaart. Bij grotere behandelingen (bedragen boven de € 1000) zullen wij u , zoals u al gewend bent van ons, een schriftelijke begroting toesturen per post of per mail.

Rol zorgverzekeraars

Het zal niemand ontgaan zijn dat de zorgverzekeraars hun premies hebben verhoogd. Dat geldt ook voor de tandheelkundige verzekeringen. Wij raden u aan zorgvuldig af te wegen of een tandheelkundige verzekering in uw geval wel nuttig is. Indien u in staat bent voldoende liquiditeit (een financieel reservepotje) aan te houden om af en toe een iets grotere uitgave op te vangen en bereid bent te investeren in goed onderhoud door regelmatig een van onze mondhygiënistes te bezoeken, of simpelweg een goed gebit heeft waar weinig problemen te verwachten zijn,  is de kans vrij groot dat u zonder verzekering beter af bent. Wij zullen, indien gewenst, bij de controle voor u inzichtelijk proberen te maken, wat er in de komende periode te verwachten valt. Uiteraard kunnen wij zaken niet voor 100% uitsluiten, maar wij kunnen onze expertise wel aanwenden om u zo goed mogelijk  inzicht te geven in uw eigen gebitssituatie.

Afhandeling declaraties

Sinds mei 2018 zijn wij noodgedwongen in zee gegaan met het factoring bedrijf Infomedics. Door de invoering van de AVG was het niet meer mogelijk onze nota’s nog langer zelf digitaal te versturen. Dit heeft voor zowel onze baliemedewerkers als voor de patiënten ook voordelen. Er is meer tijd voor goede baliebezetting en u kunt  bij Infomedics gebruik maken van een digitaal portaal en indien nodig van een betalingsregeling. Voor degenen die dit alles lastig vinden, kunne wij uiteraard een uitzondering maken en de nota wel digitaal of per post versturen. Ook blijft een betaling per pin aan de balie natuurlijk mogelijk, dan is het gelijk afgehandeld. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking.

Specialist in mondgezondheid

Wilt u meer weten over ons en onze specialisaties neem gerust contact met ons op!

Contactgegevens